Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2012 09:52 - Влизаме с бебешки колички в Европарламента
Автор: evgeniatodorova Категория: Политика   
Прочетен: 4715 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 02.11.2012 10:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Над 10 000 подписа събраха протестиращите
в цялата страна за седмица

 

Протестиращите майки ще защитават исканията си за по-достойно отглеждане на децата си пред Европаламента,ако българсиките власти продължават да се подиграват с тях. От тяхно име Инициативният комитет (ИК) внесе декларация в Народното събрание на 30 октомври 2012 г. В нея те настояватват за възстановяване обвързването на обезщетенията за майчинство с минималната работна заплата (МРЗ) както беше до 2009год., увеличаване на детските добавки с минимум 25% от МРЗ,Осигуряване на места за всички желаещи в детски ясли и градини до 1 септември 2013 година.
Освен това майките настояват общинските власти да бъдат задължени да изплащат
временно компенсации навсички родители, чиито деца над 2-годишна възраст не могат да бъдат приети в общински ясли и градини въпреки желанието и подадено заявление за настаняване.
Майките са кагерочини, че при възникване на
проблеми в детски ясли и градини трябва да бъде осигурена възможност на експерти и представители на неправителствени организации (НПО). Те искат

правителството да огласи доклад пред цялата нация,

какви мерки и действия са предприети през последнитетри години за социалната, здравната и образователната реформи.Протестиращите майки заявиха, че техните действия няма да се ограничат само до протеста и внасянето на декларациятав НС.Ако управляващите останат глухи за техните настоявания декларацията ще стигне не само до Европарламента, но и до УНИЦЕФ. Под нея в знакна съпричастност и съгласие, положиха подписи Евгения Тодорова,член на ИК и съпредседател на партия „Свободен Народ“, Поли Карастоянова, зам.председател на „ГОРД“ , Николай Белалов от Дискусионния клуб за социална местна политика в БСП и Мартин Димитров, председател на Икономическата комисия в Народнотосъбрание.

Инициативата на протестиращите майки не свършва с декларацията.Освен нея вече започна и национална подписка в подкрепа на техните искания за добро бъдеще на децата им, която ще продъжли до края наноември.

Една от най-активните участнички в протеста е 30-годишната Цвети итова не е случайно. Тя е изпитала на гърба си

безхаберието на цялата бюрократична машина в държавата.

Цвети е кръгъл сирак,завършила с отличие художествена керамика. Тя е сред децата таланти под закрилата на фондация „Светло бъдеще“, лично е наградена от фамилията Мецкер и ТВ RTL. Това е профилът на една майка, която в продължение на две години  


институциите подритват и се подиграват с децата й 

Убедена, че трябва да действа по реда тя решава да потърси помощ в социално подмогане район „Дружба“. От там словесно я шамаросват, за това че първо е отишла в НПО „Анимус“, а непри тях.След като изтърпява тирадата на социалния работник ,майката споделя проблема си. Тя има нуждата от жилище, в което да отглежда двамата си малки синове и те да бъдат настанени в детско заведение, за да може да работи.

Социалните отправят „най-социалното предложение“

за кардинално решение. Връчват й наръч от документи,
които тя трябва да попълни и то по определн начин. В графата „искане“ собственоръчно я карат да напише, че желае да се откаже от децата си и да ги предаде в дом, защото не може да се грижи за тях.И тук е началото на поредицата от парадокси. Цвети търси помощ, за да може да отгледа хлапетата си, а социалните й предлагат чисто по сталински да се откаже от тях - т.е. Няма човек няма проблем.След многократни посещения и молби за подпомагне, написани до социални грижи район „Дружба“ се оказва, че тя няма досие,но получава колосалните 70,00 лв детски, с които трябва да ги отгледа.
За три месеца майката е настанена в шелтъра на НПО „Анимус“ и след това в сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. За дома в Стара Загора разказва през сълзи, защото го напуска в следствиена системен тормоз над децата й от страна на други настанени там. Цвети се връща в София, намира стая за 150 лв на месец,започва работа като камериерка. Точно когато малко се успокоява получава неприлично предложение от работодателя си да заработва допълнително с дейности в хотела, които не са отдлъжностната й характеристика.

Жената не прави компромисисъс себе си, напуска и започва работа в баничарница.След няколко месеца отново е освободена от работа, защото е самотна майка и когато някое от децата й се разболее, тя отсъства.
Следва ново местене, нова работа.

Три пъти посещава отдел за закрила на детето в район„Люлин“.Получава поредният бюрократичен и дежурен отговор от служителя –

„Хиляди са като вас“.

Междувременно в ДЗП „Ябълкова градина" се откриват 20 места.Майката отива на среща с директорката, но тя с  леден глас й казва:

За вашето дете място няма."

Следващата врата, на която изтормозената жена почуква е голяма софийска община.Оттам я съветват да организира среща със съвета на майките от детската градина и ако те са съгласни,могат да приемат детето й. Или с други думи  казано,решението на съвета на майките ще компенсира трите точки поради който детето не е прието.Такава среща не се осъществява, защото


такъв майчински съвет в“Ябълкова градина“ няма.


Сега единствевният светъл лъч за Цвети е протестът на майките.Тя без колебание се присъедини към тях. Докато чака да серешат проблемите й се надява добри хора да й помогнат да си намери работа и детска градина за детето.

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
6




1. evgeniatodorova - Подписите
02.11.2012 11:34
ще се събират до 30.11.2012
цитирай
2. tsvetanandreev - Д А Н О !!!
03.11.2012 09:34
evgeniatodorova написа:
ще се събират до 30.11.2012

цитирай
3. lambo - От исканията ви липсва най-важното !
04.11.2012 18:14
Премахване на т.н. Подоходен праг от 350 лв. БРУТО,

чрез който са спрели детските на няколко-стотин хиляди деца,
по абсолютно несправедлив и криминален начин
цитирай
4. анонимен - До Ламбо
04.11.2012 19:41
ако не греша това е т.2 от цялата декларация,която май вече си прочел, а този материал, е малко по сбит.
цитирай
5. анонимен - точката
04.11.2012 19:43
2. Увеличаване на детските добавки с минимум 25% от МРЗ и получаването им от всички деца, без обвързването с минимален доход и образование, на член на семейството;
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgeniatodorova
Категория: Политика
Прочетен: 174030
Постинги: 19
Коментари: 83
Гласове: 180
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031