Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 12:20 - ПРОРОЧЕСКИ СЪН ВЪЗРАЖДА КРЪСТОВА ГОРА
Автор: evgeniatodorova Категория: Туризъм   
Прочетен: 19185 Коментари: 17 Гласове:
15

Последна промяна: 13.09.2012 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

imageХората винаги са избирали най-подходящите места за поклонение пред Бога.

Българския Йерусалим се намира в дебрите на свещенната планина – Родопи.Планината на Орфей, на родолюбците, на природните феномени и чудеса.



Точно в тази планина, в подножието на връх Снежанка, в деня на Съединието под сянката на вековни мури, съдбата ме срещна с Петър Иванов Тодоров от Смолян.

На пейката пред храма „Свети Дух“ в м. Смолянски езера, дядо Петър разказа за волите и неволите на Кръстова гора.

Благият старец, преди да стане духовник е участвал в Отечествената война.Бил е разпределен в миннотърсачен взвод, на първа линия където освен разминиране на трасето се е водела и разузнавателна дейност.За войната Петър Тодоров помни, че е изпълнявал заповед да намери един бунар който е бил в силно минирана зона, но патриота е приел със вяра и дух заповедта и при четирдесет см сняг, намира бунара.Уви получава изключително тежки трамви,загубва зрението на лявото си око от вражески шрапнели, белезите на които и новото хилядолетие не е заличило.

След войната отряда на дядо Петър е прибран в Плевен, искал е да го уволнят от армията, заради инвалидността си, но преминава през тежката бюрокрация и с много усилия, няколко години по късно е освободен от армията.

Родопчанинът се завръща в родния си край като герой.В една прохладна нощ, получава видение на сън и до ден днешен помни думите:

По Божията сила и воля,Кръстова гора трябва да заработи.

imageТри години праща молби до Тодор Живков, Митрополията, Вероизповеданията и други величия от тогавашното ЦК на БКП, но те потъват в небитието.Когато съвсем бил отчаян, Живков праща човек при него да го вземе и да му го доведе.

Дядо Петър бил посрещнат сърдечно от бившия първи,изпили по чаша кафе и след това Тодор Живков му дава да говори.

  • Другарю Живков – казал Петър Тодоров- вие сте водач на народа, а се забранили религията.Кръстова гора сте превърнали в резерват за мечки и резиденция и не пускате народа. А, Живков му отговорил:

  • Не съм забранил религията и Кръстова гора не е моя резиденция.Това са слухове измислени от хората.

    След което Тодор Живков, дали от страх от Бога или от човещина, натиснал един бутон на телефона си и разпоредил, Кръстова гора да бъде свободна и на християните да не се пречи.Двама души съпровождат дядо Петър до гарата купуват му билет за влака и той се прибира в Смолян.

На изпроводяк бившия първи , му подал лист с телефонен номер, и заръчал на родопчанина, ако някой му пречи да се обади на този номер.Това листче и до ден днешен се съхранява в храма на Кръстова гора.

 

Така започва второто възстановяване на Кръстова гора.За първи път Божията светиня е била разрушена от турските поробители които през 15-ти век се занимавали с религиозните традиции и вярата на българите и асимилирали родопското население за да могат по-лесно да го владеят.Всичките 200 монаси и послушници били зверски изкални, манастирът бил опожарен, а добитъка и другите ценности разграбени.

За възраждането на кръстовата местност по времето на комунистическия режим, заслуга имат Петър Тодоров, героя от разказа, отец Васил Аринински от павелско.

Кръстова гора и църквата „Св.Тройца“ е отделена , отец Аринински е назначен за свещеник.През 1958 г те възстановяват параклиса „Св. Тройца“. Всичко започва от нищото, до местността няма път, няма ток, няма вода,няма къде да се спи, няма и финансови средства.Едни ще кажат място забравено от Бога, за тях е свещено място съхранено от Бога.

Пръв им помага началника на мините в Мадан, след като неговият син е бил закаран до светото място и по божията сила е бил излекуван от нелечима болест.Началника им отпуска средства за изграждането на пътя, но дядо Петър и отеца сами са трасирали терена.

Вестта за възстановяването на Божията светиня бързо се разспространява и друг шеф пак от Родопите им помогнал за прекарването на ток.

Лично Патриарх Максим осветява по християнските канони местността.

Преди да бъде пуснат тока, всяка вечер около 21 часа кръстът на Господа Исуса Христа издигащ се на 200 м височина се озарявал от светлина и се вижда от всички страни.

Дядо Петър, е бил свидетел на много от чудесата ставали на Кръстова гора.

С приповдигнат дух разказва, как една вечер през ноща , преди да се огради новата църква по време на църковното пеене, 70-те кандила зад кръста се превръщат в икони, сред тях са образите на Исус, разпятието и тайната вечеря. Излязло кълбо с червен кръг, влязло в стария параклис „Св.Богородица“ и се изтеглило на горе към планината в дясно.

Миряните приели това за божия знамение и новата църква, днес е изградена върху стария параклис от който се е възнесло огненото кълбо а на горе по пътекат където се е търколило има път с дванадесет параклиса който води до Кръста.

Там е бил положен кръста на Цар Борис III. До него приспива един парализиран човек.На сутринта след като хората се разотишли, човекът се изправил на крака, направил курбан и си тръгнал пеш.

Безкрайни са историите за чудесата случили се на Кръстова гора, за тях Петър Тодоров може да напише книги, но една история отразяваща страха на миналия режим ме потресе.

Самотна майка, член на партията -закрилница години наред търси лечение за детенцето си.Жената пристигнала в село Борово, устройла се в една къща за вечерта.Попитали я за какво е дошла и тя споделила , че е за детето.Питали я:- А детето кръстено ли е?- и жената отгворила, не е кръстено, защото съм партиен член и ако го кръстя, ще ме изключат.Местните и казали, да преспи през ноща и да реши.На следващия ден, боровчани завеждат тайно детето на аязмото, оставят го да преспи една нощ и на сутринта детето се е събудило здраво.

Интересно е и да се знае, как парче от Честния Кръст попада на Кръстова гора.

След като е бил завзет Константинопол, парчето е седяло при Султана в една ракла.

Изпращат от Бачковския манастир , делегати да молят османския владетел да им предаде светинята.Делегацията е била съпровождана от много дарове, пред който алчността на Султана , не устояла и той им го дал.Неговата съпруга която била рускиня го запитала, какво дал на българите и той споделил, че дал парчето от Честния Кръст, а тя му казала – Не си им дал просто парче , а вяра и сега те ще са благословенни.

Уви, радостта от усилията, труда и вярата на отец Аринински и дядо Петър, за възраждането на Свещената Гора, на 22.10 1994 г са помрачени.Достига ги веста , че кръста подарен от Цар Борис III – e откраднат.Отец Ариниски получава анонимно обаждане за откуп, но той оставя намирането на кръста в божиите ръце и насочва усилията си в изграждането на нов кръст.

На този кръст сега вярващи и невярващи се молят, за прошка, благословия и божия помощ и милостиня.

Новият кръст тежи 99 кг и е с 33 кг по-тежък от кръста дарен от Борис III.С вандалската постъпка, крадците не само не помрачили славата на кръстовата местност, а я напрвили още по притегателен център за вярващи от цял свят.

image

Такива са спомените на родопчанина, изпъленени със светлина, вяра и надежда.Днес Петър Иванов Тодоров, почти столетник, е неуморен и не спира да радва хората с добрините си.

Храмът „Свети Дух“ - в м. Смолянски езера е изграден по божията воля, от дядо Петър.

За 60 години е спестил над 100 000 лв и в продължение на 37 години, всеки месец, той отделя по 200 лв от пенсията си, и ако днес гостите на местността ,има къде да запалят свещ, къде да паркират колите си, децата им да играят на воля, да си запалят огън , да си налеят вода, кошчета за да изхвърлят отпадъците, и да поседнат на пейки под дебели сенки, да знаят че това е съградено от пенсията и спестяванията на един българин патриот, който може би сега е там, поседнал пред храма и пожелава, всички да ходят в християнските храмове с пълна вяра и ще им се даде.Пожелава си мир и Господ да дава здраве и благоденствие на българския народ, а моя разказ аз ще довърша с пожеланието, да срещна още много българи като дядо Петър, за които да разказвам на читателите в блога си..




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tsvetanandreev - Интересно
13.09.2012 12:40
!
цитирай
2. nomer1edno - Така и не намерих време
13.09.2012 12:43
да посетя КРЪСТОВА ГОРА!
цитирай
3. evgeniatodorova - от Автора
13.09.2012 12:54
За мен Кръстовата местност е сбъдната мечта от години се канех да я посетя.изобщо не съм предполагала, че 2 дни след това, на съвсем друго място в Родопите ще срещна човека, на който да благодаря за възстановяването.Всичко което съм написала е преразказ на неговите спомени.За такива хора трябва да се говори и да се споделя, защото те са в червената книга на изчезващите видове.
Утре е Кръстов ден - много хора ще се съберат на кръстовата местност, може пък и някои да се решат да идат и след този разказ.
цитирай
4. paravankofivan1 - Педал гнусен,а подми ли се ?
13.09.2012 13:07
анонимен написа:
Искаш ли да се чукаме като млади катърчета на Кръстов ден на Кръстова гора? Ще е много духовно!

цитирай
5. анонимен - paravankofivan1, що, ти неподм...
13.09.2012 13:10
paravankofivan1 , що, ти неподмитите не ги близваш ли?
цитирай
6. анонимен - paravankofivan1, има чешмичка ...
13.09.2012 13:11
paravankofivan1 , има чешмичка наблизо. Докато оправяме личната си хигиена, може да се оправим всички накуп! Вземи и жена си, голям купон ще е!
цитирай
7. paravankofivan1 - Пъс бе,НИКАКВЕЦ!
13.09.2012 13:22
анонимен написа:
paravankofivan1 , има чешмичка наблизо. Докато оправяме личната си хигиена, може да се оправим всички накуп! Вземи и жена си, голям купон ще е!

цитирай
8. paravankofivan1 - Г-н НИЩОЖЕСТВО,ще те лае дога!!!
13.09.2012 13:23
анонимен написа:
nomer1edno, искаш ли и тебе да опраша, за да сме в тон с мястото, ще те сложа легнал с лице към кръст!

цитирай
9. анонимен - paravankofivan1, и дога ли ще е там? ...
13.09.2012 13:44
paravankofivan1, и дога ли ще е там? Супер! Знаех си, че като човек опитен, ще внесеш свежа струя чрез нестандартни практики!
цитирай
10. vostroto - Благодаря за този хубсав постинг, ...
14.09.2012 11:26
Благодаря за този хубсав постинг, Евгения! Чудесно разказваш! Радвам се от сърце, че има хора като Петър Тодоров, и като теб!
Поздравления!
цитирай
11. анонимен - Извинявам се на всички за глупавите ...
14.09.2012 12:49
Извинявам се на всички за глупавите коментари. Ако има как, моля авторката на темата да ги изтрие.
цитирай
12. анонимен - Не богохулствувайте!!!
14.09.2012 19:46
Не богохулствувайте!!!
цитирай
13. lightsaber123 - Християнски измишльотини
15.09.2012 11:06
Това са пълни щуротии. Щом ви влече... :)
цитирай
14. анонимен - поклон пред това свещено място и пред тези истински хора
15.09.2012 14:26
като чета някои от пошлите и недорасли умствено и физически коментари се питам колко са жалки и отвратителнми пред образа на този велик българин, съхранил и създал нашия Ерусалим ,да наистина трябва да сме весмозъчни същества облъчени и вманячени в неистови призраци и предмети но не и да вярваме в истиността на велики чудеса .,..
цитирай
15. анонимен - Чудеса не съществуват.
17.09.2012 09:32
Дали не трябва да стъпите по-здраво на земята?! :) Това са куп християнски акита.
цитирай
16. анонимен - Време е за Рейнбоу
17.09.2012 17:40
Благодаря, на читателите посетили блога ми.
Първо благодаря на този който с цинизма си допринесе за вдигането на рейтинга, но след като си свърши работата е време да мина с метлата.
Най-искрено благодаря, читателите с градивна критика и на тези у които след като съм оставила следа на положителни емоции, изразиха мнение.
Кръстова Гора не е само светиня или велико чудо, най-малкото е прекрасно място в планината, което си заслужава да се види с очи, а за другото е въпрос на други гледни точки, но не съм аз тази която да критикува.
цитирай
17. анонимен - affordable link building service backlinks services
05.11.2012 22:06
great to meet you evgeniatodorova.blog.bg admin found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your site http://cheap-mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best <a href=http://cheap-mass-backlinks.com>services to increase website traffic</a> Take care. Richard
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgeniatodorova
Категория: Политика
Прочетен: 174530
Постинги: 19
Коментари: 83
Гласове: 180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930