Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2014 10:43 - Малайзия - от чаените листа до финансовия мегаполис
Автор: evgeniatodorova Категория: Туризъм   
Прочетен: 5959 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2014 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Тук и маймунките работят, но за това по-късно. За да разберем съвремения облик на Малазия ще си направим машина на времето , с която да се върнем назад в културата, бита и традициите на една многолика страна. Пропътували сме хиляди километри, сменили сме няколко часови зони и сетивата ни копнеят за нещо тонизиращо. Какво по-добро от чая?! Къде е са най-силни свойствата му?! Да вече се досещате, там където той расте.

 image

 

Cameron Highlands известен не с височината си от 1542 м, а с чаените плантации. Пътувайки за това зелено място, се докосваме до традициите на малаазийците. Royal Pewter фабрика за калени изделия. В кратката ни обиколка из фабриката, ще се запознаем с техните прекрасни производения, а по-смелите, могат да опитат да декорират, изделията.
image

За да усетиш силата на нещо, трябва да си готов и рецепторите да са ти будни. Време е да раздвижим тялото си 272 стъпки. Точно толкова ще извървим и съвсем не напразно, защото когато направим и последната стъпка, пред нас ще се разкрият прелестите на хиндуски храм, лежащ в основата на варовиковата пещера Batu.
image

Продължавайки по пътя, се докосваме до природни прелести на водопада
Lata Iskandar и нови непознати за нас традиции - вилната индустрия на бамбуковите кошници. Цял ден, в един различен свят и най-сетне стигнахме до чаената плантация. Сетивата ни са превъзбудени от емоции, а свойствата на топлата напитка ни подготвят и зареждат за това което предстой. Многообразието което изживяхме до тук, не е края, а прелюдията към опознаването на Малайзия.
image

Нов ден и нов курс с машината на времето с крайна точка Пенанг, Перлата на Ориента.
image
Първата ни спирка от този маршрут, е с усещане за нещо познато. Пещеарата
Gua Tempurung , известна с красотата си, но и с призрака на един отминал тоталитарен режим. Като част от световната геополитическа карта и Малайзия е преминала през различни държавни устройства.
image
Отпечатък за един от тях е замъка
Kellie’s Castles,
от времето на колониализма. Мистър William Kellie -британец, богат плантатор, неуспява да завърши замъка, посветен на нероденият му син.

В непосредствена близост до замъка, отново да ни подсети за многообразието се намира и хиндуски храм, уви и той с не по-малко печална история от тази на Мистър William Kellie. Храмът е строен от 70 занаятчии, покосени от коварна и непозната болест.
image
Тъжната история за два различни свята, ще разведрим с посещението на султанския град
Perak.
image
Градът музей с уникалните си джамии Ubudiah - планирана от британски архитект,

image
Istana Kenangan
- направена без нито един пирон
image
и
Istana Iskandariah - сегашната резиденция на султана. Архитектурните чудеса на този маршрут не спират до тук. Оставете памет в апаратите си, за да овековечите в архива си от спомени, красотата която ви се разкрива преминавайки през моста
Penang Bridge.
image
И тук се редуват, традиции, индустрия и култура. В
Penang ще видим Batik - ръчно рисуване върху естествена коприна, не пропускаме и великолепните храмове на остров Wat Chayamangskalaram Temple, Kek Lo Si, Burmese Temple and Khoo Kongsi.
image
Ще имаме и време за приключения в тропиците. Пресичаме планинската верига до Kota Bahru с East West Highway с надеждата да сме късметлии и да видим свободно движещи се слонове.
image
Здравословна храна и пазар за сувенири и екшън. Ритъмът се забързва, сменят се 14 водопада, необширни тропически гори, пълноводни реки, варовикови пещери и най-голямото изкуствено езеро в югоизточна Азия
Tasik Kenyir .
image
Опиянени от приключенския ритъм продължаваме до
Kuantan, спирайки в китни села и сливайки се за кратко с ежедневието им. А помните ли как започнахме?! В село Cherating ни очакват Pandan листа са вплетени вразлични изделия. Любителите на сладкото ще се запознаят с прозводството на кафява захар и с удивление ще гледаме как обучени маймуни скубят кокосови орехи.
image


Ако мечките в Европа си имат Бриджит Бардо, то слоновете в Малайзия си имат сиропиталища , и държавна доктрина за тяхното отглеждане, която се изпълнява и контролира от Министерството на дивата природа инационалните паркове. Е, не остана много време за съвременен Куала Лумпур, кулите Петронас и символите на съвремените финанси , което е добър повод, да се върнем някой ден отново в Малайзия
image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evgeniatodorova
Категория: Политика
Прочетен: 174531
Постинги: 19
Коментари: 83
Гласове: 180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930